Er neutralisation af katte en nødvendighed?
Har du en indekat, der ikke skal bruges til avl, så anbefales det, at du får neutraliseret den. En kønsmoden hankat, der ikke er kastreret, tilbringer størstedelen sin tid styret af sine hormoner i parringssæsonen. Det er ganske voldsomme kræfter, der er på spil i denne periode. Tænk teenagehormoner på speed. I parringssæsonen er der knap nok overskud i en kønsmoden hankats hjerne til at få noget at spise, alt drejer sig om at finde en hunkat, han kan parre sig med. Det er en nærmest beundringsværdig – sagt på nydansk – single minded fokus på artens overlevelse.
Ulemper ved ikke at gøre noget
Vælger man ikke at kastrere sin hankat, så må man blandt andet leve med de lugtgener, det giver. Hankatte strinter, hvilket vil sige, at de markerer deres territorium med urin. En ikke-neutraliseret hankats urin har en ganske forfærdelig lugt. Hankatte, der er på damejagt, kommer ofte op og slås med deres konkurrenter. Dette øger risikoen for skader opstået i forbindelse hermed for eksempel bidskader og rifter. Skader, hvor der er risiko for, at der kan gå betændelse i, og dermed blive behandlingskrævende. Vil du gerne se mere om neutralisation af katte, så tjek linket.
Neutralisation – ikke altid et frit valg
Vær ligeledes opmærksom på, at i de fleste boligforeninger, hvor det er tilladt at have husdyr, er det næsten altid et krav, at katte er neutraliseret. Dette skyldes dels et ønske om at mindske risikoen for lugtgener, men også for at undgå katteslagsmål. Katte er natdyr, og derfor foregår eventuelle slåskampe om natten. Det kan være en særdeles voldsom oplevelse at høre på. Ikke mindst hvis man bliver vækket midt om natten af en gruppe hankatte, der kæmper om hunkattenes gunst.
Bivirkninger
Den væsentligste bivirkning ved kastration er, at kattens stofskifte forringes ganske betydeligt, hvilket øger risikoen for overvægt. Derfor anbefales det, at kastrerede katte får fuldkost lavet til neutraliserede katte.