
Skal katten være ude eller indekat?
En lille sød killing får i de fleste hjem lov til at rasere huset, som det passer den. Men så snart katten bliver lidt større opstår der et spørgsmål, som alle er nødt til at tage stilling til. Skal katten være indekat, udekat eller en kombination af disse? I denne artikel, kan du læse nærmere om netop denne beslutning, samt hvad du kan gøre, hvis du vælger at katten skal have lov at være ude.
Katte er meget nysgerrige af natur
Det er uden tvivl muligt at have en veltilfreds indekat, men katte er meget nysgerrige af natur, og de vil derfor gerne opleve en masse. Hvis din kat har været udekat hele livet, når du får den, skal du dog ikke forvente nogen let proces, hvis du ønsker at gøre katten til en indekat. Du får fx en lang kamp med renlighedstræning, når katten skal lære at bruge en kattebakke.
Som sagt er katte meget nysgerrige dyr, og de vil derfor blive stimuleret mest, hvis de får lov at være udenfor. De fleste vælger at katten får lov at være både ude og inde, men der er også nogen, der får katte for at slippe af med mus, og disse vil nogen gange gerne at katten holder sig udendørs.
Der er ikke nogen forkert beslutning, da katte trives super godt både inde og ude, men hvis du vælger at katten kun skal være udendørs, kan du fx give den lidt spænding med et udendørs legetårn.
Katten fanger mus i hus og have
Der er selvfølgelig fordele i at have en kat – nemlig at den holder mus, rotter, mosegrise og nogen gange muldvarpen væk fra din grund. Hvis dette er det eneste formål for dig, når du anskaffer dig en kat, så kan du godt lade katten bo udenfor. Overvej dog at gøre grunden attraktiv for katten, ved at pynte haven, så din kat får lyst til at være hos dig.
Hvis du har en overdækket terrasse, kan du installere et kradsetårn, der står i læ. Når du tilbringer sommeren på terrassen kan du således nyde at se katten lege ved tårnet, mens du selv kan nyde en god bog, en drink eller bare ligge og slikke lidt sol.
Katte kan dog til tider være legesyge, så hvis du ligger og slikker sol, kan du godt risikere at katten pludselig springer på dine fødder for at lege. Dette er for de fleste blot sjov og spas, og så er det et tegn på, at katten har det godt, hvis den gerne vil lege.
Haven er ikke kun for katten
Det er selvfølgelig klart at hele haven ikke behøver blive bygget op til katteland. Hvis du er havemenneske, så nyder du sikkert ligeså meget som dit kæledyr at gå en tur i haven og nyde årstidens blomster, efterhånden som de begynder at springe ud. En flot have er ren terapi, er der nogen der siger, og der kan godt være noget om snakken. En hyggelig grillaften på terrassen mens sæsonens blomstre bølger sig i den milde sommervind er noget, de fleste holder meget af.

Skal din tæve sterilisers ?
Når en tæve bliver steriliseret, så betyder det, at dyrlægen fjerner tævens livmoder og æggestokke. Ved at gøre det, så vil tæven ikke længere komme i løbetid, hvilket medfører, at tæven ikke vil kunne få hvalpe. Ved at fjerne livmoderen vil din tæve ikke kunne blive udsat for livmoder-betændelse, som mange ældre tæver ellers kan opleve. Hun vil heller ikke kunne få kræft i æggestokkene, som kan være vanskeligt at behandle. Hvis indgrebet sker mens hun er unghund, så vil risikoen for brystkræft også minimeres.
Hvornår skal du vælge at få din tæve steriliseret?
Din tæve kan steriliseres i alle aldre, der er ikke noget tidspunkt, der er bedre end et andet. Hvis ikke tæven skal bruges til avl eller udstilling, så kan det være en god idé at få hende steriliseret med det samme, hvis det er det, som du ønsker. Fordelen ved at sterilisere tæven er at den vil leve længere, være sundere og have en langt bedre livskvalitet. Du slipper også for at din tæve bliver ufrivilligt gravid, fordi en hanhund parre sig med din tæve. Hvis du bor på Sjælland i Næstved kan du få en professionel dyreklinik til sterilisation af din tæve.
Hvad er ulemperne ved sterilisering?
Ulempen er at tæven skal igennem en operation under fuld narkose. Er din hunhund sund, ung og rask, så vil den bedre kunne klare operationen end en gammel hund. Ofte er det først når hunden er gammel, har kæft i mælkekirtlerne eller betændelse i livmoderen at den bliver opereret. Der vil chancerne for at hunden klarer operationen være væsentlig lavere end hvis det er en ung og frisk hund.
Tag dyrlægen med på råd
Hvis du er i tvivl om, det er en god idé at din tæve skal steriliseres, så er det en god idé at tage din dyrlæge med på råd, så du finder den løsning, der er bedst for dig og din hund.